Nutellasemla, kanelbullesemla, muffinssemla, äppelsemla, semelwrap. dounatssemlor, ja det finn hur många olika semlor som helst..
Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på minisemlor med vaniljkräm och hallongrädde.
Fördeg: Vaniljkräm:
25 g jäst 2 dl vispgrädde
2 dl mjölk 2 äggulor
4 dl vetemjöl 1 1/2 msk potatismjöl
1 dl strösocker 2 msk strösocker
2 tsk mald kadermumma 1 msk vaniljsocker
Deg: Hallongrädde:
3-4 dl vetemjöl 3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt 1 msk florsocker
85 g smör 2 dl hallon
1 ägg
Beskrivning:
1. Fördeg: Rör ut jästen med lite av mjölken i en bunke. Blanda i resten av mjölken, mjölet, sockret och kadermumman och arbeta degen i ca 5 minuter i maskin. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
2. Deg: Tilsätt mjöl,salt och ägg till fördegen och arbeta degen tills den är glansig och släpper kanterna. Låt den jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 30 bitar och rulla dem till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 11/2 timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader och grädda bullarna i mitten av ugnen 6- 8 minuter, lägg dem sedan på galler med bakduk så att de kan svalna.
5. Vaniljkräm: Vispa grädde, äggulor, potatismjöl och strösocker i en rostfri gryta. Värm det försiktigt tills krämen börjar tjockna men inte koka. Ta av kastrullen från plattan och fortsätt röra till krämen kallnat, rör sedan i florsockret.
6. Hallongräde: Vispa grädden tillsammans medflorsockret och vänd sedan ner hallonen.
7. Skär av locket på semlan och gröp försiktigt ur innehållet. Fyll den sedan med vaniljkrämen och hallongrädde. Toppa sedan med florsockret.
Ät semlan som den är eller med varm mjölk.
